Search
Četvrtak 16 Septembra 2021
  • :
  • :

Turska 🚌 ISTANBUL autobusom iz BANJALUKE 22.09-26.09.2021 (2 noćenja)

Turska 🚌 ISTANBUL autobusom iz BANJALUKE 22.09-26.09.2021 (2 noćenja)

ISTANBUL

Polazak:   22.09.2021

Povratak: 26.09.2021

2 noćenja

Autobusom iz Banja Luke

Cijena 179 KM

Posjetite Istanbul, grad na dva kontinenta.
Mjesto gdje se spajaju Evropa i Azija.
Ponuda koja se ne odbija…

Prevoz + 2 Noćenja + Stručni vodič…

 Polasci iz Prijedora i Banjaluke!

 

1. DAN (22.09.2021. srijeda): Polazak iz Prijedora u 10:00h ispred hotela Prijedor. Polazak iz Banjaluke u 11:00h sa Stare autobuske stanice. Putovanje kroz BIH, Srbiju.

2. DAN ( 23.09.2021.četvrtak): Uz usputne pauze i redovna granična zadržavanja dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. U nastavku panoramski obilazak Istanbula, nakon toga smještaj u hotel KLAS****. Slobodno vrijeme za odmor individualne aktivnosti. Mogućnost zajedničkog odlaska na Grand Bazaar (Kapali čaršija) – najveća tržnica u U Turskoj, poznata po zlatu, koži, tkanini, keramici, suvenirima sa preko 4000 dućana gdje će svako pronaći nešto za sebe… (To je mali grad za sebe sa kilometrima i kilometrima „gužvastih“ uličica (više od 60 ulica od kojih su dvije glavne), džamijama, bankama, policijskom stanicom, restoranima i preko 4000 prodavaonica. Veliki Bazaar je najveća natkrivena tržnica u Turskoj, raj za šopingholičare zbog bogate ponude turskih tepiha (prekrasni radovi), odjeće (sve vrste tkanine, koža, vuna), nakita (posebno zlata), servisa za kavu i čaj od bakra, keramike (prelijepi ukrasi za svaku kuhinju, ako imate slobodnih polica), lula (klasičnih i vodenih), začina…Teško je uopće nabrojiti sve što se tamo nudi, potreban je cijeli dan da bi se sve razgledalo… Broj trgovina i restorana varira zbog prenamjene prostora, ali mislim da možete predočiti koliko je toga pod krovom ovog mini – grada. Inače, trgovine su uglavnom grupirane po vrsti robe koju prodaju, tako da postoje ulice sa trgovinama nakita, kože…) . U nastavku večeri mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na TURSKO VEČE ( turski folklor, plesovi sa Kafkaza,animatori I trbušne plesačice. U cijenu ulaznice uračunato hladno predjelo,glavno jelo,desert, i 2 pića ) Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN ( 24.09.2021. petak): Doručak. Cjelodnevni fakultativni obilazak sa ulaznicama za Aja Sofiju i Topikapi palatu uz pratnju licenciranog vodiča. SULTANAHMED TRG, GALATA MOST ( most koji se nalazi na Zlatnom rogu u Istanbulu,most koji je od kraja 19. vijeka, naročito, ušao u tursku kulturu, često spominjan u književnosti, poeziji i romanima. Povezuje stari dio Istanbula (četvrti – Bayazit, Fatih, Sultanahmet, Eminönü) sa četvrtima – Galata, Beyoğlu, Harbiye i druge četvrti na sjeveru evropskog dijela grada Istanbula),TAKSIM,odlazak do Kabatasa gdje se nalazi DOLMABAHČE PALATA -riznica blaga iz Otomanske imperije(Palata Dolmabahče je izgrađena početkom XIX veka kada su se sultani preselili iz Topkapi palate iz koje su vekovima vladali. Za razliku od Topkapi palate koja je izgrađena u orijentalnom stilu, Dolmabahče palata je sagrađena po ugledu na evropske dvorove. Želja sultana da se približe Evropi vidljiva je na svakom koraku: cvijeće, fontane sa ribicama, ukrašene kapije…Jedan od najimpresivnijih detalja je 4,5 tona težak luster sa 750 lampi), HIPODROM (njemačka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub), PLAVA DŽAMIJA (Često se naziva još i Ahmedija ili Plava džamija. Taj naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Ova je jedina, od preko 500 Istanbulskih džamija, koja ima šest minareta.), AYA SOFIA (Mnogi pisci su bili očаrаni njenom lepotom, а jedаn pisаc iz VI vekа opisаo je: „ To je sjаjno, neuporedivo delo koje se toliko ističe lepotom dа prevаzilаzi moć opisivаnjа“), TOPKAPI PALATA. Veče je rezervisana za fakultativno krstarenje Bosforom, odakle se uživa u prelijepoj panorami Istanbula (krstarenje u večernjim satima te Bosforski i Fatih Sultan Mehmet mostovi, koji spajaju azijski i evropski dio Istanbula ostavljaju bez daha. Boje rasvjete koja krasi mostove mijenjaju se svakih pet minuta što vas tjera da slikate do beskonačnosti. Prilikom krstarenja Bosforom, s obzirom da su građevine osvijetljene u noćnim satima, možete vidjeti sve znamenitosti koje se nalaze uz obale Bosfora, ali i one malo dalje koje se zbog svoje visine ističu iznad krovova stambenih i poslovnih objekata. Tokom krstarenja možete vidjeti Dolmabahče palatu, Ortakoj džamiju koja se nalazi ispod Bosforskog mosta, dvorac Yildiz, evropska kula Rumeli hisari koja se smatra najljepšim primjerom vojne arhitekture na svijetu, a njena izgradnja trajala je samo četiri mjeseca, te brojne druge znamenitosti na azijskom i evropskom djelu Istanbula). Povratak u hotel, noćenje.

4. DAN ( 25.09.2021. subota ): Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti do polaska kući.. Polazak po dogovoru sa grupom, oko 15h. Vožnja kroz Srbiju.

5. DAN ( 26.09.2021. nedjelja): Dolazak kući u podnevnim satima.

POLAZAK 22.09.2021. (srijeda)
CIJENA 179.00 KM / po osobi
UKLJUČENO Licencirani vodič

Prevoz visokoturističkim autobusom
Dva noćenja sa doručkom u hotelu KLAS ****
Organizacija putovanja
Pratilac grupe
NIJE UKLJUČENO
Obavezno putno zdravstveno osiguranje: 10,00 KM
Fakultativni izleti:
Aya Sofia, Topkapi, Plava džamija i Hipodrom: 35 EUR
Krstarenje Bosforom: 20 EUR
Tursko veče: 35 EUR

NAPOMENE:

  • Za ovo putovanje obavezan je biometrijski pasoš
  • Validnost pasoša mora biti duža od 3 mjeseca od planiranog povratka
  • Eventualna doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 30 EUR

 

Sve cijene na našoj web stranici su informativnog karaktera. Važeći cjenovnici su dostupni u agenciji i oni su sastavni dio ugovora i potvrde o putovanju. 

 

Organizator putovanja:

“KOMPAS TOURS-rm” d.o.o. BANJA LUKA

Nikole Tesle br. 3 /stara BUS stanica/

// 25 godina sa vama //

LICENCA ZA TOUROPERATORA:

14.07-325-501/19 od 23.08.2019.

(četvrta po redu)

Telefoni: 051 217 775 i 051 219 473

e-mail: kompastours@gmail.com

 VAŠ KOMPAS ZA SIGURAN PUT

3708 UKUPNO PREGLEDA 1 POSJETA DANASKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *