Search
Ponedjeljak 17 Januara 2022
  • :
  • :

Turska 🚌 ISTANBUL (3 noćenja) februar, mart 2022

Turska 🚌 ISTANBUL (3 noćenja) februar, mart 2022

ISTANBUL

(sa posjetom EDIRNEU)

Autobusom iz Banjaluke

 

10.02.2022 – 15.02.2022

24.02.2022 – 01.03.2022

03.03.2022 – 08.03.2022

10.03.2022 – 15.03.2022

 

5 dana/3 noćenja

Cijena: 199 KM

 

Tri noćenja u Istanbulu & Fakultativni izleti

Ponuda koja se ne odbija…

Prevoz + 3 noćenja + stručni vodič!

Polasci iz Banjaluke i Doboja

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan četvrtak : BANJA LUKA – DOBOJ – TUZLA – BEOGRAD – NIŠ – SOFIJA …

Polazak autobusom iz Banja Luke u 10.00h, sa stare autobuske stanice, iz Doboja u 11.45h sa BP Gazprom. Vožnja kroz Srbiju i Bugarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.

2. dan petak : … EDIRNE – ISTANBUL

Ulazak na teritoriju Republike Turske u jutarnjim satima te posjeta najzapadnijem turskom gradu Edirne, šarmantnom pitoresknom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Ova druga po redu osmanska prijestolnica bila je tokom stoljeća u rukama mnogih naroda, no i dalje je važan politički i ekonomski centar. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. st. podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim munarama u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoje četiri osebujne munare različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima.

Od ostalih znamenitosti tu su Semiz Ali Pasha Bazaar kojeg je također izgradio Sinan, Sultanov most preko rijeke Tundže i dr. Nastavak putovanja prema Istanbulu te dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. dan subota : ISTANBUL – KAPALI ČARŠIJA – TURSKO VEČE – ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka obilazak starog dijela grada : Aja Sofija, Plava džamija i palata Topkapi”. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svijetu, nemjerljive arhitektonske i umjetničke vrijednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodane četiri munare. Postala je muzej 1935. godine.

Obilazak džamije sultana Ahmeta III, građene na mjestu palate cara Konstantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije,  oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cvijeta lale u pedesetak varijanti; to je jedina džamija u islamskom svijetu, pored džamije u Meki, sa šest munara. Posjeta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgrađenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri vijeka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom.

Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odjeće i porcelana. Odlazak na Kapali čaršiju, trgovački centar sa oko 4000 radnji. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.

U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na Tursko veče, večera u nacionalnom restoranu sa trbušnim plesom. Noćenje.

4. dan nedjelja : ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – DOLMABAHČE PALATA – ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Dolmabahče palate. Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. vijeka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperijalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine.

Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umjetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao posljednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

5. dan ponedjeljak : ISTANBUL …

Doručak. Slobodno vrijeme ili Fakultativno izlet Miniaturk, Eyup i vidikovac Piere Lotti. Odlazimo do brežuljka Pierre Loti do čijeg vrha dolazimo žičarom. Slobodno vrijeme za odmor u legendarnoj starinskoj kafani iz koje se proteže prekrasan pogled na Zlatni rog i grad. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz islamsko groblje. Na koncu stižemo do Eyüpa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu.

Razgled džamije. Nastavljamo do “Turske u malom”, do Miniaturka, gdje su izgrađene najvažnije zgrade Turske i bivšeg Osmanskog Carstva.U poslijepodnevnim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Bugarsku prema BiH.

6. dan utorak. : … DOBOJ – BANJA LUKA

Dolazak na odredište u podnevnim satima.

 

CIJENA PO OSOBI: 199,00 KM

 

U CIJENU UKLJUČENO

Prevoz visokoturističkim autobusom

Obilazak Istanbula i posjeta gradu Edirne

Tri noćenja sa doručkom u hotelu 3*

Licencirani vodič

 

U CIJENU NIJE UKLJUČENO

Obavezno putničko zdravstveno osiguranje: 15,00 KM

 

Fakultativni izleti:

Krstarenje Bosforom: 25 EUR

Posjeta Dolmabahce dvorcu: 30 EUR

Tursko veče sa večerom i trbušnim plesom: 35 EUR

Miniaturk, Eyub džamija i Pierre Lotti: 25 EUR

Obilazak Taksima: 10 EUR

 

Za ovo putovanje važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA

 

NAPOMENE:

  • Za ovo putovanje obavezan je biometrijski pasoš
  • Važnost pasoša mora biti duža od 3 mjeseca od planiranog povratka
  • Svako posebno zahtjevano sjedište u autobusu 50,00 KM
  • Dodatno sjedište u autobusu 100,00 KM
  • Za ovo putovanje potrebno je ispuniti jedan od 3 Covid uslova

 

Sve cijene na našoj web stranici su informativnog karaktera. Važeći cjenovnici su dostupni u agenciji i oni su sastavni dio ugovora i potvrde o putovanju. 

 

“KOMPAS TOURS-rm” d.o.o. BANJA LUKA

Nikole Tesle br. 3 /stara BUS stanica/

// više od 25 godina sa vama //

LICENCA ZA TOUROPERATORA:

14.07-325-501/19 od 23.08.2019.

(četvrta po redu)

Telefoni: 051 217 775 i 051 219 473

e-mail: kompastours@gmail.com

 VAŠ KOMPAS ZA SIGURAN PUT

 

1115 UKUPNO PREGLEDA 4 POSJETA DANASKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *