Republika Srpska 🚌 TESLIĆ

Republika Srpska 🚌 TESLIĆ

#PUTUJMODOMAĆE

TESLIĆ

Opština Teslić, jedna je od najvećih opština u Republici Srpskoj koja se prostire na 846 kvadratnih kilometara, bogatih prirodnim i antropogenim turističkim resursima, koje odlikuju raznolika topografija i očuvano prirodno bogatstvo.
Smještena u sjevernom dijelu centralne Bosne, opština Teslić već dugo vremena predstavlja prepoznatljivu turističku destinaciju sa bogatom i raznovrsnom turističkom ponudom.
Bilo da ste ljubitelj banjskog, vjerskog, planinskog, lovnog ili nekog drugog oblika turizma ili da ste došli radi kongresa, seminara, običnog odmora ili aktivnog odmora, opština Teslić sa svojom turističkom ponudom predstavlja lokaciju koja će na obostrano zadovoljstvo, sigurno ispuniti sva Vaša očekivanja.

ZTC BANJA VRUĆICA

U neposrednoj blizini grada Teslića, na nadmorskoj visini od 230 m, skladno uklopljena u predivno prirodno okruženje šume i bujnog zelenila, sa izvorima termomineralnih voda jedinstvenih karakteristika koje ju čine pogodnom za liječenje i prevenciju raznih kardiovaskularnih i fizijatrijsko-reumatoloških oboljenja nalazi se ZTC Banja Vrućica koja predstavlja najpoznatiji i najposjećeniji turistički lokalitet na teritoriji opštine Teslić.

Sa četiri hotela ukupnog kapaciteta od 1000 ležaja, velnes centrom, kongresnim dvoranama opremljenim najsavremenijom opremom, terenima za tenis, košarku i fudbal, te uređenim parkovima i stazama za šetanje u ukupnoj dužini od 7 kilometara.

Kompleks Banje Vrućice prostire se na površini od 740.000 m², što ga čini najvećim turističkim kapacitetom u Bosni i Hercegovini. Banja Vrućica sa svojim prirodnim ambijentom, širokim spektrom i visokim kvalitetom zdravstveno-turističkih usluga, te stručno i ljubazno osoblje garantuju zadovoljstvo za svakog posjetioca.

SRC “HAJDUČKE VODE”

Odmah iznad manastira Liplje, sa kojim je povezan planinskom stazom, lociran na magistralnom putu Banja Luka – Teslić – Doboj, na padinama planine Borja i na nadmorskoj visini od 810 metara, nalazi se sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode. Centar raspolaže sa igralištem za odbojku, košarku i rukomet, igralištem za djecu, fudbalskim terenima, kongresnom dvoranom, trim kabinetom, salom za vježbanje, te ski stazom sa žičarom. Takođe, tu se nalaze i mnogobrojne staze za šetanje, trčanje i vožnju biciklom, što ovu lokaciju čini izuzetno pogodnom kako za duševni i tjelesni ugođaj, tako i za aktivan odmor. Uzevši u obzir i predivan planinski ambijent, jasno je zašto ova lokacija, i ljeti i zimi, predstavlja omiljeno odredište mnogih turista iz bliže i dalje okoline.

VUČJA PLANINA

Sa visinom većom od 1300 metara, Vučja planina predstavlja jedan od najviših vrhova opštine Teslić, a ono što je izdvaja kao najljepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na njenom vrhu koji je prekriven travom mekšom od tepiha i sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži sa svih strana, te mnogobrojnim izvorima čiste planinske vode koji na mnogim mjestima formiraju skokove u vidu vodopada. Predstavlja jedno od najljepših mjesta za izletnički i lovni turizam, te uz svjež vazduh i netaknutu prirodu dovodi do toga da ko jednom posjeti Vučju planinu obavezno se ponovo vraća. Poznata je i po tome, što se na njoj dugi niz godina održava turističko-privredna manifestacija ”Ovnovijada”, koju posjeti oko 10.000 ljudi, a u sklopu koje posjetioci mogu uživati u tradicionalnim borbama ovnova, izložbama mliječnih proizvoda tog kraja, takmičenju u starim disciplinama kao što su nadvlačenje konopca, skok u dalj, košenje trave i drugo.

SPOMEN HRAM “PRESVETE TROJICE”

Spomen hram “Presvete Trojice” u Tesliću je po svojim dimenzijama i arhitekturnim rješenjima monumentalno zdanje, te kao takav predstavlja najreprezentativniji objekat na ovim prostorima. Unutrašnjost hrama krasi mermerni ikonostas, rađen po ugledu na ikonostas zadužbine Karađorđevića u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu i ističe se jedinsvenim dekoracijama u pozlati i klesanom kamenu. Jedan je od najvećih hramova u Republici Srpskoj i podignut kao spomen hram za poginule borce sa područja opštine Teslić čija su imena upisana na dvije kamene ploče, koje se nalaze u priprati crkve. Ikone su rađene u tehnici mozaika. Na hramu se nalazi 11 pozlaćenih krstova, a kupola je manja samo od one na hramu Sv. Save u Beogradu.

MANASTIR LIPLJE

Na 25-om kilometru zapadno od Teslića, u podnožju planine Borja u ambijentu netaknute prirode, smješten je srednjevjekovni manastir Liplje koji datira iz 13. vijeka. Uz Banju Vrućicu jedna je od najpoznatijih lokacija na turističkoj mapi opštine Teslić. U simbiozi sa prirodnim okruženjem, bajkovita slika koju ovaj objekat stvara ne ostavlja nijednog posjetioca ravnodušnim. Njegov postanak kazivanja vezuju za imena Stefana Nemanje i Svetog Save, dok se u njegovoj arhitekturi otkriva raška škola o čemu svjedoče dekorativni elementi na njenoj fasadi, a što ga čini jednim od najljepših sakralnih objekata u Bosni i Hercegovini. U manastirskom konaku posjetioci mogu da prespavaju, a kako manastir, pored biblioteke, posjeduje i salu zatvorenog tipa sa oko stotinu mjesta, moguće je u njemu organizovati mnoge seminare i različite skupove.

CRKVA BRVNARA

Crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se u naselju Vrućica i rekonstruisana je na mjestu nekadašnje bogomolje koja datira iz 1642. godine. Rekonstrukcija je obavljena na način da je zadržan prvobitni izgled, a postavljena su i vrata stara četiri vijeka sačuvana od prve crkve na kojima se nalazi brava starosti 370 godina, koja i danas funkcioniše. Prvobitna crkva je sagrađena za samo jednu noć jer tadašnje turske vlasti i travnički vezir nisu dozvoljavali da Srbi grade velike bogomolje, već samo onolike kolike se mogu napraviti za jedan dan..

SVETIŠTE “KONDŽILO”

Svetište Kondžilo koje se nalazi u Komušini udaljeno je od grada Teslića 20 kilometara u pravcu Blatnice. Svake godine na blagdan Velike Gospe ili “Gospojinu”, preko 20.000 posjetilaca iz čitavog svijeta dolaze na ovo mjesto da bi kroz procesiju pratili sliku Gospe Kondžilske za koju se vezuju mnogobrojna čuda. Samo Kondžilo je uzvišenje obraslo listopadnom šumom na čijem se vrhu nalazi prostran proplanak gdje se dogodilo prvo čudo Gospe Kondžilske. Kondžilo je već preko dvije stotine godina mjesto hodočašća, u prvom redu katolika, ali i vjernika pravoslavne i islamske vjere i kao takvo predstavlja jedinstveno svetište u regionu.

KRSTOVA GORA

Krstova Gora je uzvišenje u naselju Gornji Ružević, u neposrednoj blizini grada. Na samom vrhu uzvišenja postavljen je trideset tri metra visok metalni krst koji simbolički predstavlja trideset tri godine života Gospoda Isusa Hrista. Krstova Gora se nalazi zapadno od centra grada, udaljenosti 2 km.

U NAŠOJ PONUDI:

Grupna putovanja

JEDNODNEVNI IZLET (bus prevoz+razgledanje lokaliteta)

Prvi dan

Dolazak u Banju Vrućicu.

Šetnja i slobodno vrijeme.

Posjeta i obilazak manastira Liplje …

Polazak kući.

 Informacije i rezervacije

051 217 775

DVODNEVNI ARANŽMAN (bus prevoz+razgledanje lokaliteta+jedno noćenje)

Prvi dan

Dolazak u Teslić i smještaj u nekom od hotela ZTC Banja Vrućica.

Korištenje nekih od usluga banje: masaže, bazen, đakuzi, tretman lica i tijela, turska sauna ili aromaterapija i sl.

Noćenje

Drugi dan

Doručak.

Polazak kući.

Posjeta i obilazak manastira Liplje …

Informacije i rezervacije

051 217 775

TRODNEVNI ARANŽMAN (bus prevoz+razgledanje lokaliteta+dva noćenja)

Prvi dan

Dolazak u Teslić i smještaj u nekom od hotela ZTC Banja Vrućica.

Slobodno vrijeme.

Noćenje

Drugi dan

Doručak.

Posjeta i obilazak manastira Liplje …

Povratak u ZTC i korištenje nekih od usluga banje: masaže, bazen, đakuzi, tretman lica i tijela, turska sauna ili aromaterapija i sl.

Noćenje

Treći dan

Doručak.

Polazak kući.

Posjeta SRC Hajdučke Vode.

Informacije i rezervacije

051 217 775

Individualna putovanja

TURISTIČKI VAUČER #DOŽIVI SRPSKU

Turistički vaučer i promotivna kampanja #DoživiSrpsku ima za cilj promociju turističke ponude Republike Srpske, primarno usmjerenu na domaće goste kako bi se motivisali da odmor provedu na nekoj od destinacija u svojoj zemlji.

Vrijednost turističkog vaučera je 100,00 KM.

Potencijalni korisnici

  • Svi punoljetni građani Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja, koji se prijave na javni poziv nakon emisije turističkih vaučera.

Uslovi korišćenja

  • Turistički vaučer se može koristiti isključivo za sufinansiranje troškova smještaja (bez hrane i pića)
  • Vaučer se može iskoristiti za minimalan boravak od 3 noćenja u jednoj smještajnoj jedinici (1 vaučer) i 4 noćenja u jednoj smještajnoj jedinici (2 vaučera)
  • Maksimalno 2 vaučera može se koristiti za subvenciju troškova u jednoj smještajnoj jedinici iznajmljenoj minimalno 4 noćenja zaredom (ovom mjerom se promoviše porodično putovanje)
  • Turistički vaučer se može koristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra (alternativno od 1. jula do 1. decembra)

 

Organizator putovanja:

“KOMPAS TOURS-rm” d.o.o. BANJA LUKA

Nikole Tesle br. 3 /stara BUS stanica/

sa Vama od 1996. godine

LICENCA ZA TOUROPERATORA:

14.07-325-501/19 od 23.08.2019.

(četvrta po redu)

Telefoni: 051 217 775 i 051 219 473

e-mail: kompastours@gmail.com

 VAŠ KOMPAS ZA SIGURAN PUT

759 UKUPNO PREGLEDA 1 POSJETA DANASKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *