DEDA MRAZ

DEDA MRAZ

Da li znate gdje se nalazi selo Deda Mraza?

Rovaniemi je smješten na sjeveru Finske, i glavni je grad provincije Laponije, koji se nalazi na samom  Arktičkom polarnom krugu. Pri samom dolasku u ovaj grad odmah osjetite neku zimsku čaroliju. Ako dolazite zimi, biće mrak i u dva sata popodne, osim ako ste se na ovo čarobno mjesto uputili ljeti obdanica će biti i u dva sata poslije ponoći. Polarna noć ovde traje od sredine decembra do sredine januara, a bijele noći traju od sredine juna do sredine jula. Rovaniemi je udaljen oko 870 km od Helsinkija i samo dvije hiljade kilometara od sjevernog pola. Selo Deda Mraza se nalazi na kraju grada, oko 8km od centra.

Krajolik sa bogatstvom četinarskih šuma prekrivenih snijegom, velikim brojem irvasa koji su prirodni stanovnici ovih krajeva, stvara pravi utisak čarolije Deda Mraza. U ovom bajkovitom okruženju imate kuću Deda Mraza, vilenjake koji mu pomažu, prodavnice sa suvenirima koji su ručno pravljeni, poštu Deda Mraza sa sopstvenim poštanskim žigom koji ne možete dobiti više nigdje na svijetu, hotel od snijega, ali i prisustvo ovog bajkovitog lika, samog Deda Mraza lično.

Ako želita da doživite prave hladne arktičke noći, u autentičnom ledenom okruženju, predlažemo da prespavate u Snježnom hotelu gdje je temperatura uvijek nula. Međutim, vama će biti toplo jer ćete noć provesti spavajući na krznu i pod krznom. Ukoliko više volite tople i moderne hotele, na raspolaganju vam je veliki broj i ovakvih hotela.

Omiljeni prevoz Deda Mraza su zaprege koje vuku irvasi ili haskiji. Posjetiocima se pruža mogućnost da polažu vozački ispit za vožnju zaprege. Ako pređete crtu arktičkog kruga, za to ćete dobiti sertifikat koji će bit dokaz da ste prešli sa kraja svijeta na njegov početak. Obavezno treba da posjetite i tradicionalne laponske šatore u kojima je  toplo i kad je napolju minus trideset stepeni. 

Deda Mraz će vam objasniti da je izabrao baš ovaj grad, jer irvasi i patuljci ne vole vrućinu i nisu ljubitelji toplih krajeva, da guste šume oko Rovaniemija odišu  nekom  mistikom, a snijeg magijom, i da je upravo to mjesto idealno da mu tu patuljci pomažu u pakovanju poklona. Deda Mraz ima i svoju kancelariju, gdje odgovara na pisma djece iz cijelog svijeta. Interesantno je to da je kancelarija smještena u pećini, koja se nalazi 12m ispod zemlje.

Zaista je malo je riječi da se opiše čarobna i bajkovita atmosfera ovog mjesta na kraju svijeta, stoga vam predlažemo da se upustite u avanturu i posjetite selo Deda Mraza.

Ukoliko želite, Deda Mrazu možete pisati na adresu:

Santa Claus, Artic Circle

96930 Rovaniemi

Finland

 

21299 UKUPNO PREGLEDA 19 POSJETA DANASKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *