7 Najboljih salaša u Vojvodini – Uživajte u tradiciji

Salaši su specifična mesta duboko ukorenjena u tradiciji naše Vojvodine. Svaki salaš u Vojvodini priča svoju priču, bilo kroz ukus hrane, ambijent ili domaćine. Evo nekoliko mojih omiljenih salaša u Vojvodini i šta možete očekivati od svakog od njih.

1. Salaš 137 – Čenej

Salaš 137 je možda najpoznatiji salaš u Vojvodini. Smešten u blizini Novog Sada, ovaj salaš godinama privlači ljubitelje autentičnog vojvođanskog duha. Oduvek se isticao kao mesto gde možete da uživate uz domaću kuhinju i autentične specijalitete.

Jelovnik je bogat domaćim specijalitetima, koji su pripremljeni po starinskim receptima. Ja sam probala domaći paprikaš i sveže pečeni hleb i moram priznati da su me ti ukusi vratili u detinjstvo i nedeljne ručkove kod bake.

Posebno me oduševio izbor vojvođanskih vina, koja se savršeno slažu s uz jela koja su u ponudi. Porcije su velike tako da ćete sigurno izaći iz lokala siti i zadovoljni.

Kakve su cene?

Cene su prilično pristupačne za kvalitet hrane i uslugu koju dobijate. Glavno jelo će vas koštati između 1.500 i 2.500 dinara, dok su deserti oko 500 dinara.

Ako želite da prenoćite, noćenje u njihovim rustičnim sobama, koje pružaju savršen spoj tradicionalnog i modernog, košta oko 7.000 dinara po osobi. Sobe su udobne, jednostavne, ali sa svim potrebnim sadržajima za opuštajući boravak.

Ono što mi se najviše svidelo na Salašu 137 jeste atmosfera – opuštena, domaćinska, i svaki detalj je usklađen. Domaćini su srdačni i gostoljubivi, što utiče na to da vam kao gostu bude izuzetno prijatno. Ako tražite mesto za proslavu, venčanje, ili jednostavno želite da provedete vikend u miru, ovo je idealno mesto.

2. Majkin Salaš – Palić

Smešten nedaleko od Palića, ovaj salaš nudi pravo uživanje uz domaću hranu. Steći ćete utisak kao da ste se vratili u prošlost, na selo kod bake, gde su mirisi domaće kuhinje i zvuci prirode činili svakodnevicu. Svaki kutak ovog mesta odiše jednostavnošću i mirom, što je idealno za one koji žele da na trenutak zaborave na gradski život i uživaju u tišini.

Hrana

Porcije su ogromne, a izbor jela je autentično vojvođanski. Probala sam njihovu domaću supu i rinflajš, i moram reći da su oba jela bila vrhunska. Supa je bila bogata, a rinflajš blag i savršeno kuvan. Naravno, ne smete da propustite domaće štrudle!

Cene su usklađene sa kvalitetom hrane – glavno jelo je oko 1.200 do 1.800 dinara, dok su vina oko 300 dinara po čaši. Ako ste ljubitelj kvalitetnog vina, preporučujem da probate nešto iz asortimana domaćih sorti.  Što se tiče noćenja, cene variraju od 6.000 do 8.000 dinara po noći, u zavisnosti od tipa smeštaja.

3. Dida Hornjakov Salaš – Sombor

Dida Hornjakov Salaš je smešten u srcu bačkih njiva i odiše šarmom prošlih vremena. Salaš je zapravo stara kuća iz 19. veka. Mene lično je oduševila ta autentičnost – od nameštaja do atmosfere koja vas vraća u prošlost i donosi sa sobom miris starog vremena. Ovo je savršeno mesto za one koji žele da osete pravi duh vojvođanske tradicije.

Takođe, postoji mogućnost učestvovanja u radionicama o pravljenju tradicionalnih jela, što mi je bilo vrlo zanimljivo. Naučila sam kako se pravi slama, suveniri od kukuruzovine i imala sam priliku da se okušam u slikanju na staklu.

Hrana je prava domaća dok su cene jela ovde malo niže, što je u skladu s rustičnim ambijentom salaša. Glavna jela su između 1.000 i 1.500 dinara, dok su radionice besplatne ako ste gost salaša. Čak i ako ne planirate da učestvujete u radionicama, vreme provedeno ovde biće nezaboravno. Prenoćište je takođe povoljno, 5.000 do 7.000 dinara po noći, zavisno od sobe.

Posebno me oduševilo to što su svi ovde srdačni i voljni da podele svoju ljubav prema vojvođanskoj tradiciji. Domaćini su puni priča o prošlim vremenima koje vredi saslušati, a atmosfera je topla i prijatna.

4. Salaš Stojšić – Srem

Stojšić Salaš je jedan od onih salaša koji mami svojim domaćinskim duhom. Smešten između Beške i Krčedina, a vodi ga porodica koja neguje tradiciju već decenijama. Kada sam prvi put došla ovde, oduševila sam se čitavom atmosferom.

Hrana

Porcije ovde su stvarno velike, a usluga je brza i profesionalna! Probala sam salaškog kokota i cigansku tepsiju, i mogu reći da su oba jela bila fantastična. Hrana je domaća, jednostavna, ali izuzetno ukusna. Kokoš je bila savršeno pečena, a ciganska tepsija puna intenzivnih ukusa i začina.

Glavna jela koštaju između 1.000 i 1.800 dinara, dok su deserti nešto jeftiniji, oko 400 dinara. Cene su pristupačne, posebno u poređenju sa količinom i kvalitetom hrane koju dobijate. Bašta salaša je odlična za uživanje tokom toplijih meseci, pa preporučujem da dođete ovde u proleće ili leto, kada je ambijent na otvorenom najlepši.

5. Brkin Salaš – Čenej

Brkin salaš je nešto drugačiji od ostalih – interaktivan je pa možete učestvovati u aktivnostima poput brige o pčelama ili rada u bašti. Sve aktivnosti su osmišljene tako da povežu posetioce sa prirodom i pokažu koliko truda je potrebno za svakodnevni život na salašu.

Hrana je domaća, jednostavna, ali ukusna. Meni je najviše prijala njihova tarana (domaća testenina koja se pravi ručno) i sveži sir koji prave na licu mesta. Atmosfera salaša je opuštena, a domaćini su spremni da vam prenesu znanje o tradicionalnim seoskim poslovima.

Cene

Cene su vrlo pristupačne. Za glavno jelo možete očekivati da platite između 800 i 1.200 dinara, dok su aktivnosti kao što su briga o pčelama ili rad u bašti obično uključene u cenu boravka. Ovo je odlična destinacija za one koji žele da povedu decu i uključe ih u nešto dinamičnije, a u isto vreme i edukativno.

6. Salaš Zvonko Bogdan – Palić

Salaš  Zvonko Bogdan je veoma elegantan, dok istovremeno zadržava prepoznatljiv vojvođanski šarm. U pitanju je mesto gde je svaki detalj osmišljen s ciljem da vas potpuno opusti i zadovolji sva čula.

Njihova vina su vrhunska. Iako nisam veliki poznavalac vina, moram priznati da je svako vino koje sam probala bilo sjajno, sa notama koje su se savršeno slagale s jelima. Što se hrane tiče, porcije su taman dovoljno velike da uživate bez prejedanja. Posebno bih istakla mesne specijalitete koji su sočni i bogati začinima.

Cene

Ovo je jedan od skupljih salaša. Glavna jela su oko 2.000 do 3.000 dinara, a vina su skuplja, oko 500 dinara po čaši. Cena je veća, ali vredi svake pare, posebno ako želite da se opustite i uživate u luksuznom ambijentu i visokokvalitetnoj hrani i vinu.

Noćenje košta od 10.000 dinara pa naviše, u zavisnosti od sezone, ali smeštaj je izuzetno udoban i luksuzan. Svaka soba je pažljivo uređena, sa stilom koji kombinuje tradicionalno i moderno.

7. Naš Salaš – Sombor

Naš Salaš u Somboru je prijatno mesto za celu porodicu. Posebno mi se dopalo veliko dvorište i igralište za decu, što ga čini idealnim za vikend izlete. Dvorište je prostrano, zeleno i savršeno za decu da se igraju dok odrasli uživaju u obroku.

Hrana

Specijaliteti su lokalni i domaći, s fokusom na vojvođansku kuhinju. Meni lično su posebno bili zanimljivi njihov rinflajš i domaća štrudla, a porcije su bile dovoljno velike da se fino najedemo. Sva hrana je bila sveža i ukusna, što je i najbitnije.

Cene su vrlo pristupačne, sa glavnim jelima između 1.000 i 1.500 dinara. Noćenje je povoljno, oko 5.000 dinara po osobi, a sobe su uređene u tradicionalnom stilu, s drvenim nameštajem i starinskim detaljima.

Ovo je idealno mesto za porodice. Atmosfera je opuštena, i sve je podređeno tome da se osećate kao kod kuće. Domaćini su vrlo ljubazni, a usluga je brza i profesionalna. Naš Salaš je mesto gde možete provesti miran vikend u prirodi, uz domaću hranu i gostoprimstvo koje podseća na prošla vremena.

Da zaključimo

Vojvodina je regija bogata tradicijom, kulturom i prepoznatljivom gostoljubivošću, a salaši su pravo oličenje tog vojvođanskog duha. Svaki salaš koji sam posetila ima nešto svoje, bilo da je to autentična hrana, mirna atmosfera ili prilika da se povežete sa prirodom i tradicijom. Sigurna sam da će neki od njih ispuniti vaša očekivanja!