MAROKO 🚌 ✈ 🚌 8 dana

MAROKO 🚌 ✈ 🚌 8 dana

MAROKO

8 dana, bus-avion-bus

10.11 – 17.11.2018.

1. dan: BANJA LUKA – MILANO – MARAKEŠ

Polazak iz Banjaluke u večernjim časovima (09.11.). Transfer do aerodroma u Milanu. Let do Marakeša po redu letenja za taj dan. Slijetanje u Marakeš…Transfer do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: MARAKEŠ

Doručak. Upoznavanje najljepšeg grada Maroka, grada punog kontrasta smještenog u podnožju Atlaskih planina, Marakeša. Ovo je grad koji je bio pod vladavinom četiri dinastije i upravo svaka od tih dinastija ostavila trag svoje vladavine. Razgledanje: džamija Koutoubia iz 12. vijeka, dvorac Bahia, Palata El Baadi koja je rađena po uzoru na Alhambru, veličanstven mauzolej dinastije Saadi sa čuvenom salom „12 stubova“ pravim draguljem špansko-mauritanske umjetnosti, romantični vrtova Agdal i Menara, Mellah, jedan od najvećih trgova na afričkom kontinetu Džema el Fna, mjesto svih zbivanja gdje možete lutati satima i uživati u tačkama žonglera, krotitelja kobri, akrobata, bubnjara, plesača i brojnih drugih izvođača, u predstavama koje nemaju reprizu… Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: MARAKEŠ – OUZUD VODOPADI – MARAKEŠ

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak do Ouzud vodopada. Smješteni su na visokom Atlasu i predstavljaju jedne od najviših vodopada u Africi, visoki 110m. Usputno svraćanje u berberska sela i kroz druženje sa mještanima upoznavanje sa načinom života u veoma ruralnim djelovima zemlje. Degustacija domaćeg hljeba, čaja i meda. U večernjim časovima povratak u Marakeš. Noćenje.

4. dan: MARAKEŠ – RABAT

Doručak. Napuštanje hotela. Putovanje do prestonice Maroka, Rabata. Po dolasku, obilazak grada: Kapija starog grada iz 12. vijeka, Kraljevska palata, glavna gradska tvrđava Kasba Udaja, mauzolej Muhameda V, Hasanova kula-minat kao i mjesta gdje je prije 800 godina trebala da bude najveća džamija svijeta. Slobodno vrijeme. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: RABAT – MEKNES – FES – RABAT

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak do Meknesa i Fesa. Po dolasku u Meknes, razgledanje ove stare carske prestonice Maroka: veliki rezervoar za vodu Dar el Ma, glavni trg El Hedim, džamija i grob Mulaja Ismaila, Bab al Mansur, najveća i najraskošnija kapija grada. Pauza za ručak i odlazak do Fesa, najstarijeg od četiri kraljevska grada Maroka. Razgledanje grada: mauzolej Idrisa II, sina osnivača prve dinastije (Idrisida) u Fesu, najstariji univerzitet svetu Al-Karunna, osnovan 859. godine, medrese u kojoj su Kraljevski dvorac, vrtovi Buželud, 14 vrata, 6.000 ulica, 200 džamija i 180 hamama. Šetnja starim gradom, Medinom Fes el Bali, koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a, obilazak mjesta gdje stare zanatlije prerađuju i farbaju kožu. Slobodno vrijeme. Povratak u Rabat. Noćenje.

6. dan: RABAT – KAZABLANKA

Doručak. Napuštanje hotela. Putovanje do Kazablanke. Dolazak u najveći grad Maroka, smešten na Atlantskom okeanu. Obilazak grada: džamija Hasana II sa najvišim minaretom u islamskom svijetu, stari dio grada Medina, katedrala Sacre Coeur, trg Muhameda V, rezidencijalnog dijela Anfa kao i promenade Ain Diab… Smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: KAZABLANKA – MARAKEŠ

Doručak. Napuštanje hotela. Putovanje do Marakeša. Dolazak u Marakeš. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

8. dan: MARAKEŠ – MILANO – BANJA LUKA

Doručak. Napuštanje hotela. Transfer do aerodrom u Marakešu. Let do Milana po redu letenja za taj dan. Slijetanje u Milano. Transfer do Banja Luke. Kraj programa.

CIJENA ARANŽMANA: 499€

Doplata za jednokrevetnu sobu 220€ po osobi;

NAČIN PLAĆANJA: Prijava i rezervacija podrazumijeva uplatu u visini od 50% od cijene aranžmana, a ostatak u više rata, najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje.

Plaćanje se vrši u KM

Cijena aranžmana obuhvata:

 • Avio prevoz na relaciji Milano-Marakeš-Milano sa uključenim ručnim prtljagom;
 • Transfere na relaciji Banja Luka-Milano-Banja Luka;
 • Transfere na relaciji aerodrom hotel;
 • Smještaj u hotelima sa 3*/4* u 1/2 i 1/2+1 sobama (jednokrevetne sobe po zahtjevu): 4 noćenje sa doručkom (kontinentalni) u Marakešu, 2 noćenja sa doručkom (kontinentalni) u Rabatu, 1 noćenje sa doručkom (kontinentalni) u Kazablanki;
 • Razgledanja po programu;
 • Usluge turističkog vodiča, pratioca;
 • Organizacione troškove.

Cijena aranžmana NE obuhvata:

 • Viza za Kraljevinu Maroko 50€;
 • Doplatu za predati prtljag 80€ u oba smjera;
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete, objekte i muzeje: Meknes i Fes 60€, Ouzud vodopadi 45€;
 • Osiguranje pružanja pomoći za vrijeme putovanja i boravka u inostranstvu u visini pokrića min. 30.000€ po uslovima i cjenovniku Osiguravajuće kuće;
 • Osiguranje od dopunskih rizika u visini pokrića min. 30.000€ po uslovima i cjenovniku Osiguravajuće kuće;
 • Sve obavezne takse vezane za boravak i hotelski smještaj;
 • Sve pansionske i vanpansionske usluge, koje nisu predviđene Programom putovanja;
 • Individualne troškove putnika.

OPIS HOTELA:

Hotel Hôtel Racine 3*, Marakeš ( https://hotelracine.business.site/ )

Hotel Rihab 4*, Rabat ( http://www.rihabhotel.info/ )

Hotel Casablanka 3*, Kazablanka

Smještaj je u nekom od navedenih hotela ili u sličnom hotelu iste kategorije u širem dijelu grada ili okolini. Svi hoteli raspolažu restoranom, barom i recepcijom. Sve sobe su opremljene TWC-om, telefonom, TV-om. Tačan naziv i lokacija hotela će biti objavljeni 7 dana prije polaska na putovanje.

NAPOMENE:

Obavezna je prijava za fakultativne izlete prije polaska na putovanje!

Program je rađen na bazi minimum 30 putnika koji su platili punu cijenu aranžmana!

Redoslijed sjedenja od prednjeg, ka zadnjem dijelu autobusa je uvijek u skladu sa redoslijedom sklapanja Ugovora/Potvrde o putovanju. Željena sjedišta, kao i dodatna sjedišta se odobravaju i naplaćuju, po pismenom zahtjevu!

Za svaki fakultativni izlet potrebno je najmanje 25 osoba koje su platile punu cijenu fakultative, u protivnom, cijena fakultativnih izleta po osobi mora biti uvećana ili izlet ne može biti realizovan!

Za svaki fakultativni izlet potreban je najmanji broj prijavljenih osoba što direktno utiče i na cijenu i na mogućnost ili nemogućnost realizacije fakultativnih izleta! Dodatni uslovi za realizaciju izleta, dobijaju se na licu mjesta u zavisnosti od situacije i uslova lokalnog organizatora!

Vrste i cijene fakultativnih izleta su dostupni preko info-tabli i pisanih informacija predstavnika Organizatora, Suorganizatora putovanja, kao i lokalnog organizatora na destinaciji!

Fakultativni izleti i ulaznice se plaćaju na licu mjesta u eurima, efektivi!

Cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i neobavezujuće su za Organizatora.

Fakultativni izleti nisu obavezni i nisu sastavni dio Programa putovanja i Ugovora/Potvrde o putovanju. Putnik odabirom izleta, bira i lokalnog organizatora, kao i njihove uslove i uzajamne ugovorne obaveze! Cijena izleta, pored ostalog, zavisi i od broja prijavljenih putnika!

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda, termina i uslova fakultativnih izleta!

Br. telefona predstavnika Organizatora, Suorganizatora na destinaciji će biti dostupan putnicima u momentu izdavanja putne dokumentacije, a najkasnije prije započinjanja ugovorenog putovanja!

U okviru svih razgledanja gradova nisu predviđene posjete i ulasci u objekte, osim ako nije drugačije naznačeno u programu!

Sve posjete i izlete je moguće realizovati samo u slučaju da su objekti otvoreni u vrijeme Vašeg boravka u mjestu putovanja i da postoji mogućnost ulaska s obzirom na razne okolnosti (gužva, vrijeme obilaska, praznici, preopterećenost objekta posjetama…)!

Sadržaji svih razgledanja i fakultativnih izleta podložni su promjeni i zavise od gužvi na granicama, putevima, u gradovima, radova na saobraćajnicama, objektima i lokalitetima, saobraćajnih kolapsa, štrajkova, atmosferskog vremena, radnog vremena lokaliteta ili objekata predviđenih za obilazak, kvarova prevoznih sredstava …, kao i zakazanog vremena za određene obavezne sadržaje programa, termine prevoza (bus, brod, avio, transfer…), broja putnika…!

U skladu sa svim tim, Organizator zadržava pravo izmjene pojedinih sadržaja programa, njihovog redoslijeda u programu, kao i vremena obilazaka i posjeta!

Organizator ne snosi odgovornost za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta i osiguranja i cijene navedene u programu važe na dan formiranja programa!

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka i mnogih vanrednih okolnosti…)!

Putnici koji putuju na izlete, imaju mogućnost da dobiju lunch packet umjesto obroka koji neće koristiti u hotelu i to samo u slučaju ukoliko su izvršili najavu na recepciji najmanje 24h ranije, tj. najkasnije do 12:00h prethodnog dana! Putnik je obavezan da lično podigne svoje lunch packet-e u zakazano vrijeme i na zakazanom mjestu. U protivnom, smatraće se da su obroci redovno iskorišćeni u restoranu i putnik nema nikakvo pravo potraživanja bilo kakvih sredstava i nadoknada na ime neiskorišćenih obroka u hotelu!

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za kašnjenje broda, vrijeme polaska i pristajanja u luku i bilo kakvu promjenu reda plovidbe!

Iznos brodskih taksi je promjenljiv, a krajnji iznos takse po pravilu brodar određuje 48 sati prije isplovljavanja!

Red plovidbe je podložan promjeni. U slučaju otkazivanja ili pomjeranja predviđenog vremena polaska broda primenjuju se važeći propisi i uzanse iz oblasti brodskog saobraćaja!

Dozvoljeni cargo i ručni prtljag se razlikuju u zavisnosti od avio-prevoznika, te je obaveza putnika da se informiše o tim normativima vezano za svako putovanje! Svaki kilogram preko dozvoljenog se dodatno naplaćuje od strane avio prevoznika. Nije dozvoljeno imati u ručnom prtljagu oštre predmete (makaze, nož…) i tečnost preko 100ml!

Vrijeme polijetanja aviona određuje avio kompanija. Vremena polijetanja i slijetanja aviona su data po lokalnim vremenima!

Kod avionskog prevoza, postoji mogućnost ranih jutarnjih, večernjih i noćnih letova, u zavisnosti od objektivnih okolnosti i rasporeda letova na aerodromima, kao i objektivnih mogućnosti avio prevoznika. U tom slučaju, moguće je da putnici ne mogu imati predviđeni obrok u hotelu ili, ako postoji mogućnost, obrok u hotelu je hladni obrok ili lunch packet. Navedeno ne može biti predmet prigovora/žalbe putnika jer je činjenično stanje nastupilo usljed objektivnih okolnosti na koje organizator putovanja nije mogao da utiče!

Izos-taksi naveden u programu putovanja informativnog je karaktera i avio-kompanija krajnji iznos takse po pravilu određuje 48 sati pred let!

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za kašnjenje aviona, vrijeme polijetanja i slijetanja i bilo kakvih promjena reda letenja i cijena karti i taksi!

Kategorizacija hotela navedena u programu je po nacionalnim standardima svake pojedine zemlje!

Hoteli iz programa se nalaze u gradskim zonama navedenih gradova, ukoliko u programu nije drugačije naznačeno!

Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usljed objektivnih okolnosti, kao i da usljed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade!

Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrđena i važeća na dan zaključenja ugovora između Organizatora putovanja i ino partnera ili hotelijera, te eventualne naknadne promjene koje Organizatoru putovanja nisi poznate ne mogu biti predmet žalbe. Usljed svjetske ekonomske krize može doći do opadanja kvaliteta hotelskih usluga, na svim destinacijama, na šta Organizator putovanja ne može imati uticaja!

Trokrevetne i četvorokrevetne sobe su, po pravilu, standardne dvokrevetne sobe sa jednim, odnosno dva pomoćna ležaja koji su obično lošijeg kvaliteta od redovnih! Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smještajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, kao i ležaj manjih dimenzija!

Rezervacija 1/1 sobe se vrši isključivo na pismeni zahtjev i važi nakon pismene potvrde rezervacije od strane Organizatora!

Obavezno je osiguranje pružanja pomoći za vrijeme putovanja i boravka u inostranstvu! Ukoliko putnik za putovanje u zemlje šengena posjeduje neku drugu, individualnu polisu osiguranja, treba da se kod osiguravajuće kompanije informiše o aktiviranju i korišćenju polise!

U slučaju da putnik odustane od putovanja, doživi nesrećan slučaj, izazove štetu trećim licima i budu mu ukradene ili uništene stvari, može dobiti novčanu nadoknadu od Osiguravajuće kuće, ukoliko plati osiguranje od dopunskih rizika!

Putnik zatečen na putovanju treba na najbrži način da kontaktira Osiguravajuću kuću!

Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja!

Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi!

Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrijednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja!

U slučaju poremećaja na monetarnom tržištu, kao i povećanja cijene prevoza, Organizator zadržava pravo na povećanje cijene aranžmana, kao i pravo na otkaz aranžmana, a sve najkasnije 3 dana pred put!

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju bilo koje zemlje, kao ni u slučaju nedobijanja ili nerealizacije vize, kada se automatski podrazumijeva da putnik odustaje od aranžmana i podliježe troškovima otkaza prema OUP-u i ne vraćaju mu se troškovi vize i osiguranja!

Organizator ne obezbjeđuje vizu već samo može da posreduje u postupku podnošenja dokumentacije za dobijanje vize!

Putnici koji nisu državljani BiH, u obavezi su da se kod nadležnog konzulata sami upoznaju sa viznim režimom, kao i uslovima koji važe za zemlju u koju putuju i kroz koje putuju ( carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbjede potrebne uslove i isprave!

Svi putnici su obavezni da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa, za šta lično snose odgovornost!

Potpisnik Potvrde/Ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da se lično, kao i grupu putnika, upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, eventualnim izmjenama programa putovanja, uslovima viziranja, plaćanja i osiguranja i Opštim uslovima putovanja Organizatora, kao i visini novčanih sredstava koja svaki putnik mora imati prilikom ulaska u zemlje kroz koje i u koje putuje!

Preporučuje se putnicima, da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu ili u ambasadi, odnosno konzulatu zemlje u koju putuju!

U slučaju da putnik ili Posrednička agencija preko koje je putnik rezervisao aranžman nisu izvršili uplatu u potpunosti do polaska, isto se smatra otkazom putovanja u skladu sa Opštim uslovima putovanja!

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, Organizator putovanja zadržava pravo otkaza aranžmana, odlaganja putovanja, angažovanja manjeg prevoznog sredstva, realizacije putovanja zajedno sa drugim organizatorima istog ili sličnog putovanja, kao i pravo povećanja cijene aranžmana, a sve najkasnije 3 dana pred polazak!

Organizator zadržava pravo da putem „ponude first minute“ i „ponude last minute“ proda ovaj aranžman po cijenama koje su niže od cijena u programu. Putnici koji su uplatili aranžman po cijenama objavljenim u ovom programu, nemaju pravo da potražuju razliku u cijeni!

Putnik se obavezuje da se upozna sa Opštim uslovima putovanja Organizatora putovanja!

Organizator putovanja smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima i Programom putovanja, popunjavanjem i potpisivanjem Potvrde/Prijave za putovanje i uplatom novčanih sredstava predviđenih za prijavu i rezervaciju aranžmana!

Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije!

Opcija prijave: rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unaprijed!

Molimo Vas da se obavezno pažljivo obavestite o našim Opštim uslovima putovanja. Možete ih pročitati i na našem sajtu!

Sve navedene napomene čine sastavni dio Programa putovanja!

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Organizatora putovanja.

KORISNE INFORMACIJE:

MAROKO

Službeno ime: Kraljevina Maroko
Geografski položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora
Površina: 446.550 km2
Broj stanovnika: oko 36.000.000 
Glavni grad: Rabat
Jezik: arapski, francuski
Religija: muslimani 98%, kršćani 1%, židovi 1% 
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti
Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD), 1 USD = oko 8,45 MAD
Kupovina: vuneni tepisi, proizvodi od kože, poludrago kamenje, fosili iz Sahare, drvene rezbarije, lončarski proizvodi, proizvodi od mjedi, svila, ručno izvezena odjeća, srebrni i zlatni nakit, začini. 
Odjeća i obuća: Preporučujemo laganu pamučnu odjeću svijetlih boja i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima, te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava.
Hrana i piće: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna supa od slanutka s rezancima, tajines – meso kuvano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuvan u tijestu s orasima i medom. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiocima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena. 
Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Korisna web stranica: www.visitmorocco.com
Klima: Sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjetu Maroku je period od oktobra do decembra, te od marta do maja, kada se prosječna temperatura vazduha kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura vazduha u Marrakeshu i Fezu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stepenom vlažnosti vazduha, temperatura se kreće od 27 do 29°C.

“KOMPAS TOURS-rm” d.o.o. BANJA LUKA

Nikole Tesle br. 3 /stara BUS stanica/

LICENCA ZA TOUROPERATORA:

14.07-325-56/16 od 01.08.2016.

Telefoni: 051 217 775 i 051 219 473

e-mail:kompastours@gmail.com

 VAŠ KOMPAS ZA SIGURAN PUT

kompas-tours

10253 UKUPNO PREGLEDA 183 POSJETA DANAS

Reviews

 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10

  Score
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *