Turska 🚌 ISTANBUL nova godina 3 noći 29.12.2021-03.01.2022

Turska 🚌 ISTANBUL nova godina 3 noći 29.12.2021-03.01.2022

ISTANBUL

29.12.2021 – 03.01.2022

NOVA GODINA U ISTANBULU + FAKULTATIVNI IZLET U BURSU!

3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3***

LICENCIRANI VODIČ & FAKULTATIVNI IZLETI

Cijena: 269,00 KM po osobi

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan 29.12.2021. srijeda: BANJA LUKA …

Polazak iz Banja Luke u 11:00h sa stare autobuske stanice. Putovanje preko Hrvatske, Srbije i Bugarske. Noćna vožnja.

2. dan 30.12.2021. četvrtak: … ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u prijednevnim časovima. Smještaj u hotel sa 3***. Nakon kraćeg odmora preporučujemo fakultativno pješački obilazak sa ulascima u Plavu džamiju, Aja Sofiju i Topkapi dvorac, Sultanahmet trg. HIPODROM (njemačka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub), PLAVA DŽAMIJA (često se naziva još i Ahmedija ili Plava džamija. Taj naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole.

Ova je jedina, od preko 500 Istanbulskih džamija, koja ima šest minareta.), AYA SOFIA (mnogi pisci su bili očаrаni njenom ljepotom, а jedаn pisаc iz VI vijekа opisаo je: „ To je sjаjno, neuporedivo djelo koje se toliko ističe ljepotom dа prevаzilаzi moć opisivаnjа“), TOPKAPI PALATA. Nakon obilaska, slobodno vrijeme. Mogućnost zajedničkog odlaska na Grand Bazar (Kapali čaršija) – najveća tržnica u Turskoj, poznata po zlatu, koži, tkanini, keramici, suvenirima sa preko 4000 dućana gdje će svako pronaći nešto za sebe…

Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan 31.12.2021. petak: ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme. Za zainteresovane organizujemo fakultativni panoramski obilazak Istanbula. GALATA MOST (most koji se nalazi na Zlatnom rogu u Istanbulu, most koji je od kraja 19. vijeka, naročito, ušao u tursku kulturu, često spominjan u književnosti, poeziji i romanima. Povezuje stari dio Istanbula (četvrti – Bayazit, Fatih, Sultanahmet, Eminönü) sa četvrtima – Galata, Beyoğlu, Harbiye i druge četvrti na sjeveru evropskog dijela grada Istanbula), VASELJENSKA PATRIJARŠIJA,Čamlidža vidikovac, TAKSIM, odlazak do Kabatasa gdje se nalazi DOLMABAHČE PALATA – riznica blaga iz Otomanske imperije (Palata Dolmabahče je izgrađena početkom XIX vijeka kada su se sultani preselili iz Topkapi palate iz koje su vijekovima vladali. Za razliku od Topkapi palate koja je izgrađena u orijentalnom stilu, Dolmabahče palata je sagrađena po ugledu na evropske dvorove. Želja sultana da se približe Evropi vidljiva je na svakom koraku: cvijeće, fontane sa ribicama, ukrašene kapije…

Jedan od najimpresivnijih detalja je 4,5 tona težak luster sa 750 lampi. U nastavku fakultativno krstarenje Bosforom, odakle se uživa u prelijepoj panorami Istanbula (krstarenje u večernjim satima, te Bosforski i Fatih Sultan Mehmet mostovi, koji spajaju azijski i evropski dio Istanbula ostavljaju bez daha. Boje rasvjete koja krasi mostove mijenjaju se svakih pet minuta što vas tjera da slikate do beskonačnosti. Prilikom krstarenja Bosforom, s obzirom da su građevine osvijetljene u noćnim satima, možete vidjeti sve znamenitosti koje se nalaze uz obale Bosfora, ali i one malo dalje koje se zbog svoje visine ističu iznad krovova stambenih i poslovnih objekata.

Tokom krstarenja možete vidjeti Dolmabahče palatu, Ortakoj džamiju koja se nalazi ispod Bosforskog mosta, dvorac Yildiz, evropska kula Rumeli hisari koja se smatra najljepšim primjerom vojne arhitekture na svijetu, a njena izgradnja trajala je samo četiri mjeseca, te brojne druge znamenitosti na azijskom i evropskom dijelu Istanbula).

Veče je rezervisano za doček Nove godine u nekom od nacionalnih restorana ili po slobodnom izboru. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan 01.01.2021. subota: ISTANBUL – BURSA (fakultativno)

Doručak. Dan predviđen za slobodne aktivnosti. Za zainteresovane organizujemo fakultativni izlet u Bursu. Po dolasku slijedi razgledanje centra grada. Bursa je bila glavni grad u Osmanskom carstvu između 1335 – 1363. godine. Zovu je još i zelena Bursa, zbog mnoštva parkova i vrtova. Iznad grada se nazire i planina Uludag na koju možete stići direktno iz grada sa 8,8 km dugom gondolom. Mi ćemo prošetati do Ulu džamije, Zelene džamije i Zelenom turbetu (mauzolej). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.

Povratak u Istanbul. U večernjim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na TURSKO VEČE ( turski folklor, plesovi sa Kafkaza, animatori i trbušne plesačice. U cijenu ulaznice uračunato hladno predjelo, glavno jelo, desert i 2 pića). Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan 02.01.2022. nedjelja: ISTANBUL …

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vrijeme do polaska kući. Oko 15h povratak prema Republici Srpskoj. Vožnja kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku …

6. dan 03.01.2022. ponedjeljak: … BANJA LUKA

Dolazak kući u popodnevnim satima. KRAJ PROGRAMA

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 269,00 KM

 

Cijena aranžmana uključuje:

Prevoz visokoturističkim autobusom

3 noćenja sa doručkom u hotelu***

Usluga licenciranog turističkog vodiča

Obilazak Istanbula

Troškove realizacije programa

 

Cijena aranžmana NE uključuje:

Obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje 15 KM po osobi

Fakultativni izleti: Tursko veče na brodu 40 EUR

Aya Sofia+Topkapi+Plava Džamija+Hipodrom 35 EUR

Panoramski obilazak+Taksim+Dolmabahče palata+Krstarenje Bosforom 30 EUR

Izlet u BURSU 30 EUR

 

Za ovo putovanje važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA

 

NAPOMENE:

Eventualna doplata za jednokrevetnu sobu

Za ovo putovanje obavezan je biometrijski pasoš

Važnost pasoša mora biti duža od 6 mjeseci od planiranog povratka

Za putovanje u TURSKU potreban vam je antigenski BRZI TEST (19 KM u ZU MedicCare) ili potvrda o vakcinaciji

 

“KOMPAS TOURS-rm” d.o.o. BANJA LUKA

Nikole Tesle br. 3 /stara BUS stanica/

// 25 godina sa vama //

LICENCA ZA TOUROPERATORA:

14.07-325-501/19 od 23.08.2019.

(četvrta po redu)

Telefoni: 051 217 775 i 051 219 473

e-mail: kompastours@gmail.com

 VAŠ KOMPAS ZA SIGURAN PUT

514 UKUPNO PREGLEDA 4 POSJETA DANASKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *